VERHAAL | BOODSCHAP

Het verhaal van Spinno gaat over een spin die verliefd wordt op een pluisje. Het is gemaakt voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud, maar natuurlijk ook voor (groot-) ouders!

Of je nu een panda of een giraffe bent, of een spin of zelfs een pluisje: iedereen is gelijk. Het leukste is als je kunt blij zijn voor een ander, dus hoe fijn is het om een ander óók de liefde in diens leven te gunnen? De boodschap van dit verhaal is er eentje van liefde en wederzijds respect. Je mag houden van wie je wil, hoe anders die gene ook is én je kunt blij zijn voor de ander!

Jaja, liefde… respect… dat zijn nog eens thema’s. Groots en universeel, maar verpakt in de vertederende belevingswereld van Spinno, een eenzaam spinnetje dat zich hardop dingen afvraagt die een kind zal herkennen.

VOOR KINDEREN VAN 0 TOT 100!
CYRIEL MARIJNISSEN
Spinno_png10

Na zijn opleiding Grafische Vormgeving studeerde Cyriel Marijnissen (1984) af als songwriter aan de Fontys Rockacademie in Tilburg waar zijn passie voor de Nederlandse taal en het spelen met woorden tot bloei kwam.

Als zoon van de meester en juf van de lokale basisschool groeide hij op, omringd door literatuur en beeldende kunst. Als puber fietste hij door weer en wind zijn krantenwijk dwars door de bossen van de Achterhoek en droomde van een toekomst als artiest, als schrijver of als kunstenaar. Hij liep over van de ideeën.

Eén idee wat hij toen verzon heeft hem twintig jaar later nog steeds niet los gelaten: het verhaal over een spin die verliefd wordt op een pluisje: “Meer dan twintig jaar liep ik met dit idee, maar ik kwam er nooit aan toe het te gaan uitwerken tot de eerste lockdown mij wakker schudde. Ik ken Jeroen van onze korte tijd samen op de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ik belde hem, omdat ik wist dat hij de juiste snaar zou raken met zijn illustraties. Zijn werk zit altijd vol emotie en kwetsbaarheid. Dat raakt me en dat zou de juiste toon worden van Spinno.”

Spinno straalt vertedering en een kinderlijk enthousiasme uit. Door direct in te zoomen op zijn grote probleem (hij is maar alleen) neemt dit verhaal de toeschouwer direct mee in een wereld waar alles en iedereen van elkaar kán houden, omdat dat gewoon mág. Helemaal volgens de kinderlijke belevingswereld waardoor ook ouders weer even beseffen wat het belangrijkste is in het leven: liefde en respect voor elkaar.

Grootse thema’s, maar als je het met zulke vertederende illustraties brengt, heeft niemand door dat je ze een les meegeeft zonder die opgeheven vinger!”

 

JEROEN VOS
Spinno_png11

Jeroen Vos studeerde af als illustrator aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Zwolle. Tekenen is al van jongs af aan een uitlaatklep voor hem. Van gedetailleerd werken met potlood, tot het impulsief neerzetten van rauwe houtskoolstrepen en verfvlekken.

“Niks mooier dan werelden scheppen die er eerst nog niet waren. De mogelijkheden zijn eindeloos en verrassen mij altijd weer.” Jeroen weet met karakteristieke en fijne nuances een verhaal over te brengen, maar ook een sterk gevoel op te roepen. Het zijn juist díe nuances die het verschil maken. “Bezieling vind ik essentieel. Het moet altijd meer zijn dan alleen de buitenkant van de figuurtjes.”

Een kijkje in zijn kast en je herkent een rode draad. Jeroen’s favoriete illustratoren maken boeken die liefdevol, kleurrijk en vaak humoristisch zijn. Als echte kenner van zijn ambacht ziet hij zelf ook het liefst beelden die met zorg én liefde gemaakt zijn. “Dat roept bij mij een fijn, geborgen, nostalgisch gevoel op. 

Toen Cyriel mij over Spinno vertelde, vond ik dat eerst best out-of-the-box, maar al gauw wist ik dat het écht iets voor mij was om te gaan maken, omdat ik ook een zwak voor vrije kunst heb, voor wonderlijke werelden. In dit verhaal valt het helemaal samen.”

Jeroen Vos haalde tijdens zijn opleiding veel inspiratie uit het ontroerende ‘Vader en Dochter’ (Leopold) en de droge humor van ‘Drop’ (Lemniscaat). Hij is groot fan van het sfeervolle ‘Kom Mee, Kees’ (Gottmer) en het geestige ‘Ik Wil Mijn Hoed Terug’ (Gottmer), maar ook het indringende ‘Ik Praat Als een Rivier’ (Querido) weet hem zeer te raken.

“Onlangs ontdekte ik het waanzinnige, kleurrijke ‘Stop! Monsters’ (Lemniscaat)… Super inspirerend!”

Grootse thema’s, maar als je het met zulke vertederende illustraties brengt, heeft niemand door dat je ze een les meegeeft zonder die opgeheven vinger!”